Herent start sterilisatie zwerfkatten

964856_10151556880942676_934078891_o

Onder impuls van JONGCD&V’er Debra De Greef start Herent, in samenwerking met enkele lokale dierenartspraktijken, sterilisatie- en castrastiecampagnes voor zwerfkatten. Hiermee wil onze gemeente de populatie van zwerfkatten onder controle houden en kattenziektes uit het straatbeeld laten verdwijnen.

Het project kwam er op voorstel van gemeenteraadslid Debra De Greef, die het gebrek aan dergelijke campagnes al een tijdje aankaartte. “In tegenstelling tot onze buurgemeentes, was er in Herent geen sterilisatiecampagne. Nochtans kunnen zwerfkatten voor heel wat overlast zorgen. Ze dragen vaak dodelijke ziektes voor andere katten mee en de kans dat ze die overdragen aan huiskatten wordt steeds groter. Boven dien staat ook het welzijn van de zwerfkatten zelf op het spel.”

“De praktijk leert ons dat get louter vangen van de zwerfkatten en ze niet terugzetten in hun habitat, geen efficiënte oplossing is”, zegt De Greef. “Nieuwe zwerfkatten nemen immers de plaats van het gevangen dier in en zo blijft de populatie groeien. De zwerfkatten vangen en ze steriliseren of castreren om ze nadien terug in hun habitat te zetten, blijft een veel betere methode. Om ook de ziektes onder controle te krijgen, is het ook belangrijk dat we de zwerfkatten laten testen op allerlei mogelijke aandoeningen.”

De gemeente zal voor deze campagnes samenwerken met de dierenartsen Inge Decuypere, Aino Billiet en Aeternitas.