Dialoogavond “Kinderopvang in Herent”

“Wie heeft er voor mij een plaatsje vrij?”

_MG_18062

Op een zucht van de verkiezingen, organiseert JONGCD&V Herent een gratis dialoogavond rond een prangende thematiek. Wij nodigen op dinsdagavond 20 mei inwoners van onze gemeente uit om samen na te denken rond kinderopvang in onze eigen gemeente, samen met mevrouw Margot Cloet (kabinetschef van Minister Vandeurzen) en Vlaams Parlementslid Peter Van Rompuy. Vanaf 20u zijn geïnteresseerden welkom in De Nok, het oude gemeentehuis.

De blijdschap en vreugde aan het begin van een zwangerschap, maakt vaak snel plaats voor tal van praktische beslommeringen. Eén van de meest moeilijke zaken, is de kinderopvang voor de komende spruit. “Uit onderzoeken van Kind en Gezin blijkt dat iets minder dan 70 procent van de kinderen tussen drie maanden en drie jaar buitenshuis wordt opgevangen”, weet Thijs Smeyers, voorzitter van JONGCD&V Herent.

“83% van de ouders die voor kinderopvang kiezen, kiest voor de formele kinderopvang: onthaalouders, kinderdagverblijven,… Dit cijfer groeit, in 2009 was dit nog maar 76%. Extra, betaalbare plaatsen blijven dan ook broodnodig.”

Eind 2013 sloot in Herent een kinderdagverblijf met verschillende vestigingen. Bijna 80 kinderen verloren hun opvangplaats, voor meer dan 40 on- of pasgeboren kinderen moesten de ouders op zoek naar een nieuwe plaats en 15 kinderverzorgsters hun baan. Voor JONGCD&V Herent blijft het belangrijk om rond dit thema te werken. We willen dat het ook in de komende verkiezingen een plaats krijgt. De doelstellingen die de huidige Vlaamse Regering vastgelegd heeft (kinderopvang voor alle gezinnen met een behoefte aan kinderopvang tegen 2020 en een forse uitbreiding van het aantal plaatsen waar betaald wordt volgens inkomen), moeten in de toekomst zeker gerealiseerd worden.

Op 20 mei treden enkele onthaalouders en verantwoordelijken van kinderopvanginitiatieven in dialoog met mevrouw Margot Cloet, kabinetschef van Vlaams Minister van Welzijn, Gezin en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V). Mevrouw Cloet zal ook het nieuwe decreet Kinderopvang kort toe lichten, zodat we gefundeerd kunnen uitwisselen rond het onderwerp. Vlaams Parlementslid Peter Van Rompuy, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement, zal de avond besluiten.

Ook het publiek krijgt de kans om vragen te stellen en in gesprek te treden. Wij zijn er van overtuigd dat kritiek mag en moet, ook op een minister van de eigen stal. Samen bouwen aan een warm Vlaanderen, is in dialoog durven gaan met de burgers. Ook als het een heikel onderwerp is, waar we zelf niet over alle antwoorden beschikken. Samen naar antwoorden en oplossingen zoeken, dát is voor ons het belangrijkste doel van de avond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s